Днес съм с предложение за салата с леко
ориенталски вкусове, която е интересна, вкусна и наситена с аромати, които ще
възбудят вкусовите ви рецептори. Харесвам много патладжаните, намират се
целогодишно на пазара и комбинирани с правилните съставки са истинско
изкушение. Салатата се приготвя лесно, а за начинаещите кулинари е едно добро
предложение, с което да блеснат пред близки и приятели.
Продукти: за 3 порции
· патладжани
- 2 бр.
· червен
пипер - 1 ч.л. пушен
· сол
· мащерка
- 1 ч.л.
· черен
пипер
· зехтин
- 3 с.л. за патладжана
· краставици
- 1 бр. малка
· пресен
лук - няколко стръка
· чесън
- 3 скилидки
· балсамов
оцет - 2 с.л.
· мед
- 1 с.л.
· зехтин
- 2 с.л.
· магданоз
- няколко стръка
· лимони
- 1/2 бр
Начин на приготвяне:
Измийте патладжаните
и ги нарежете на тънки парчета по дължина. Сложете ги в чиния и поръсете със
сол. Оставете ги така за 30 минути да пуснат горчивата вода, след което ги
подсушете хубаво с домакинска хартия.
Поръсете всяко парче патладжан със зехтин, червен пипер, мащерка и черен пипер и хубаво натъркайте с ръце подправките в тях.
Нагрейте грил тиган или скара и запечете парчетата патладжан до златисто от двете страни. Сложете ги в чиния, при тях с помощта на картофобелачка нарежете тънки парчета от краставицата.
В купичка сложете зехтина, балсамов оцет, меда, лимонов сок, сол и нарязани на ситно чесън и бялата част на два стръка пресен лук. Опитайте сместа и подправете с още нещо ако е необходимо.
С тази смес залейте патладжаните и краставицата. Поръсете с магданоз и украсете с парчета лимон. Салатата се оставя в хладилник за поне 2 часа, за да се овкуси.
Поръсете всяко парче патладжан със зехтин, червен пипер, мащерка и черен пипер и хубаво натъркайте с ръце подправките в тях.
Нагрейте грил тиган или скара и запечете парчетата патладжан до златисто от двете страни. Сложете ги в чиния, при тях с помощта на картофобелачка нарежете тънки парчета от краставицата.
В купичка сложете зехтина, балсамов оцет, меда, лимонов сок, сол и нарязани на ситно чесън и бялата част на два стръка пресен лук. Опитайте сместа и подправете с още нещо ако е необходимо.
С тази смес залейте патладжаните и краставицата. Поръсете с магданоз и украсете с парчета лимон. Салатата се оставя в хладилник за поне 2 часа, за да се овкуси.