Сочно и крехко свинско с
моркови меки като масло. Интересното в рецептата е вкусът, който преминава от
леко пикантен към сладко-солен. Чудесно предложение за любителите на мръвките,
приготвя се лесно и бих казала, че всеки би се справил с тази вкусотия.
Опитайте, ще останете доволни :)
Продукти: за 4-5 порции
Свинско месо – 1кг
Прясно мляко – 2ч.ч
Чесън – 2 скилидки
Люта чушка – 1 бр
Червен пипер – 1 ч.л лют
Сол
Черен пипер
Мащерка – няколко стръка
Масло – 1 с.л
Зехтин – 2 с.л
За морковите:
Моркови – 5 бр
Масло – 30 г
Захар – 2 с.л кафява
Портокал – 1 бр
Сол
Черен пипер
Вода – 300мл
Начин на приготвяне:
Месото в тази рецепта е от
обезкостен свински джолан,вие може да ползвате плешка или контра филе.
Нарежете месото на средно
големи парчета., сложете го в купа и сипете отгоре прясното мляко. Млякото
трябва да покрива месото. Покрийте купата с домакинско фолио и сложете в
хладилника за 2 часа да се маринова.
Извадете купата от
хладилника,изцедете месото от течността, сложете парчетата върху суха кърпа и
ги подсушете. Оставете месото на стайна температура за половин час.
Поставете тиган на
котлона,сложете маслото и зехтина и загрейте. Когато маслото зацвърчи поставете
месото и запържете за кратко на силна температура, колкото да се запечата и
леко да смени цвета си. Нарежете лютата чушка на много ситно,като по желание
преди това отстранете семките и.
Пуснете цели необелени
скилидките чесън и чушката в тигана, подправете със няколко стръкчета мащерка,
сол, черен и малко червен пипер. Разбъркайте, гответе минутка, две и махнете от
котлона.
Прехвърлете съдържанието от
тигана в тава.
Морковите почистете и
нарежете на едро, сложете ги при месото и подправете със сол и черен пипер.
Сипете водата и покрийте
тавата с алуминиево фолио. Загрейте фурната на 180 градуса и сложете месото да
се задушава за 40мин.
Извадете тавата от фурната,
махнете фолиото, вземете маслото и поставете по малко от него върху
месото и морковите, поръсете с кафява захар и изцедете сока на един голям
портокал.
Ако водата е поизвряла,може
да досипете още малко, но в края на печенето месото трябва да е останало само
на мазнина.
Върнете тавата във фурната и
допечете без фолио за още 20мин до приятен цвят на месото и морковите.