Тиквеник "Изобилие"
Времето на тиквата поотмина,
но ако все още пазите в мазето си някъде скрита и не иеизползвана тиква ви
препоръчвам да опитате тази рецепта. Страшно сладка и вкусна баница, която
лесно може да приготвите в домашни условия.
Продукти:
Кори за баница – 500 г
Тиква – 700 г
Фурми – 100 г
Захар – 2 ч.ч
Орехи – 1 ч ч млени
Масло – 125 г
Канела – на вкус
Начин на приготвяне:
Настържете
тиквата на ренде, или ако имате ползвайте кухненски робот.
Разстопете маслото, покрийте тавата с хартия за печене
и намажете с малка част от него. Тавата е добре да бъде с диаметър не по малък
от 32см.
Нарежете фурмите на дребни парченца.
Разстелете корите, вземете една, намажете я с масло и
покрийте с втора кора. Поръсете с част от тиквата, захар, канела, малко от
орехите и няколко парченца от фурмите. Завийте кората на руло и сложете в
средата на тавата като я увиете във формата на охлюв или просто ги наредете едно до друго. Следва същата процедура и
с останалите кори, като всяка увивате около средната в тавата. Преценете си на
око продуктите да ви стигнат за всички кори.
Наредения тиквеник намажете с масло и поръсете с малко
захар.
Загрейте фурната на 170 градуса и сложете тиквеника.
Печете до златисто за около 30 минути, като го наблюдавайте от време на време да
не изгори. Извадете и оставете да се охлади.
Количествата на продуктите са ориентировъчни- според
зависи кой колко сладка и богата предпочита баницата. Маслото придава неустоим
аромат, а фурмите допълват вкуса на тиквата по необикновен начин.
Опитайте,
много е сладък :)