неделя, 24 март 2024 г.

Айле сладкиш

 

айле сладкиш с какао

Това е уникално сладък ориенталски сладкиш, който приготвих преди време и не бях публикувала тук. Сега му дойде времето да Ви го покажа и да кажа че горещо препоръчвам да опитате. Сиропиран, сладък, ароматен и сочен десерт... опитайте. 

Продукти:

яйца - 3 бр.
захар - 1 ч.ч.
кисело мляко - 1 ч.ч.
олио - 50 мл
брашно - 1 ч.ч.
бакпулвер - 10 г

какао - 1 с.л.
точени кори - 10 бр. листа (броя на корите зависи от диаметъра на тавата в която ще се пекат, до запълване на цялото дъно)
масло - за намазване

  • за сиропа:
  • захар - 2 ч.ч.
  • вода - 2 ч.ч.
  • лимони - 1 бр.

Ако харесвате рецептите, опитайте и споделете в социалните мрежи с активен линк. Може да се абонирате за канала ми в YouTube https://www.youtube.com/@flavorsandaromas където ще намерите интересни и лесни видео рецепти приготвени от мен в домашни условия.

Начин на приготвяне:

Първо направете захарния сироп като смесите захарта с водата и сока на лимона, настържете малко от кората му и сложете да кипне, варете до сгъстяване на сиропа.

Махнете от котлона и оставете на студено да се охлади. 
Вземете една от корите, сложете я на масата и от широката ѝ страна я нагънете като хармоника.

Процедурата се повтаря с останалите точени кори. Наредете ги една до друга както са нагънати в тава или форма за торта, която предварително сте намазали с масло.

 Поставете във загрята фурна на 180 градуса и ги запечете за 10-15 минути до златист цвят на корите. 

Извадете формата и изчакайте да се охладят.

През това време направете кексовата смес, като за целта разбийте яйцата със захарта до кремообразна смес, добавете млякото с бакпулвера и олиото и разбъркайте. 

Пресейте брашното и какаото и ги добавете към яйчената смес и разбъркайте с дървена шпатула до пълното поемане на брашното.

Изсипете тази смес върху изстиналите кори във формата, приравнете и печете на 170 градуса около 40 минути до суха клечка. 

Извадете сладкиша, нарежете го и още топъл го залейте със студения захарен сироп.

Оставете да изстине и приберете в хладилника за няколко часа да се сиропира сладкишът.




парче айле сладкиш