Това е уникално сладък ориенталски сладкиш, който приготвих преди време и не бях публикувала тук. Сега му дойде времето да Ви го покажа и да кажа че горещо препоръчвам да опитате. Сиропиран, сладък, ароматен и сочен десерт... опитайте.
Продукти:
яйца - 3 бр.
захар - 1 ч.ч.
кисело мляко - 1 ч.ч.
олио - 50 мл
брашно - 1 ч.ч.
бакпулвер - 10 г
какао - 1 с.л.
точени кори - 10 бр. листа (броя на корите зависи от диаметъра на тавата в която ще се пекат, до запълване на цялото дъно)
масло - за намазване
Ако харесвате рецептите, опитайте и споделете в социалните мрежи с активен линк. Може да се абонирате за канала ми в YouTube
https://www.youtube.com/@flavorsandaromas където ще намерите интересни и лесни видео рецепти приготвени от мен в домашни условия.
Начин на приготвяне:
Първо направете захарния сироп като смесите захарта с водата и сока на лимона, настържете малко от кората му и сложете да кипне, варете до сгъстяване на сиропа.
Махнете от котлона и оставете на студено да се охлади.
Вземете една от корите, сложете я на масата и от широката ѝ страна я нагънете като хармоника.
Процедурата се повтаря с останалите точени кори. Наредете ги една до друга както са нагънати в тава или форма за торта, която предварително сте намазали с масло.
Поставете във загрята фурна на 180 градуса и ги запечете за 10-15 минути до златист цвят на корите.
Извадете формата и изчакайте да се охладят.
През това време направете кексовата смес, като за целта разбийте яйцата със захарта до кремообразна смес, добавете млякото с бакпулвера и олиото и разбъркайте.
Пресейте брашното и какаото и ги добавете към яйчената смес и разбъркайте с дървена шпатула до пълното поемане на брашното.
Изсипете тази смес върху изстиналите кори във формата, приравнете и печете на 170 градуса около 40 минути до суха клечка.
Извадете сладкиша, нарежете го и още топъл го залейте със студения захарен сироп.
Оставете да изстине и приберете в хладилника за няколко часа да се сиропира сладкишът.