събота, 20 април 2024 г.

Бутчета с лук и сайдер

 

Бутчета с лук и сайдер

Много интересен вкус се получи в това ястие. Сайдера освен за пиене се ползва успешно и в готвенето, също като виното. Препоръчвам ви да опитате, пилешкото е крехко, а соса с лук и сайдер ше ви плени с вкус и аромат.

Продукти: за 4ри порции

  • пилешки бутчета - 4 бр
  • кромид лук - 4 глави
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • мащерка - 1 ч.л.
  • риган - 1 к.л
  • подправка за пиле - 1 ч.л.
  • зехтин - 2 с.л.

  • мед - 2 с.л.
  • кетчуп - 2 с.л.
  • маслини - 50 г
  • краве масло - 20 г
  • ябълков сайдер - 200 мл
  • пилешки бульон - 200мл
  • черен пипер
  • сол - на вкус

Начин на приготвяне:

Почистете и нарежете лука на полумесеци.

В купа сложете кетчуп, подправка за пиле, мащерка, риган, черен и червен пипер.

Разбъркайте и с тази смес намажете бутчетата.

Намажете тавичка за печене със зехтин и сложете в нея месото, отстрани добавете лука и маслините.

Между всяко бутче сложете по парченце масло, полейте месото с мед и сипете бульон и сайдера.

Покрийте тавата с алуминиево фолио, сложете я в загрята на 180 градуса фурна и задушете месото за 40 мин, след което извадете, махнете фолиото и върнете отново във фурната.

Печете бутчетата още за около 15 мин до получаване на приятен загар.

Сервирайте месото с малко лук, маслинки и полейте с вкусния сос от печенето.