петък, 26 април 2024 г.

Скалички - любим десерт от моето детство

 

Скалички - любим десерт от моето детство

Наистина са ми много любими. Неслучайно това е и третата поред рецепта за скалички в блога. Обичам да ги приготвям, защото са лесни и бързи, и обожавам да ги хапвам, никога не са ни достатъчни. Толкова прости, а толкова вкусни. За тази рецепта използвах кокосови стърготини вместо класическите орехи и трябва да ви кажа, че ако сте любители на кокосовия вкус, определено ще ви харесат. По долу съм публикувала и видео рецепта, как ги приготвям в домашни условия, непрофесионално, но достъпно за всички. Да ви е сладко!
Абонирайте се и за канала ми в YouTube НАТИСНЕТЕ ТУК , където може да видите и други интересни, лесни и бързи видео рецепти. Благодаря Ви за подкрепата!

Продукти:

Бисквити - 500 г смлени
Какао - 50 г 
Кокосови стърготини - 50 г
Сладко от вишни - 50 г по избор


Масло - 50 г разтопено
Прясно мляко - 80 мл
Шоколад - 200 г млечен
Кокосови стърготини - за поръсване

Как приготвям склаличките вижте във видеото 👇


Начин на приготвяне:

В купа сложете смлените бисквити, какао, кокосовите стърготини, маслото, сладкото и прясното мляко. Разбъркайте всичко и с ръка омесете сместа до получаване на еднородна хомогенна споена смес. Ако сместа ви е по суха може да добавите още малко прясно мляко, така че да може тестото да бъде леко влажно на допир.
Оформете с ръце скаличките, от тази смес се получават средно около 12 бр скалички.
В купичка разтопете шоколада на водна баня или в микровълнова.
Всяка скаличка потопете в шоколада и накрая ги поръсете с кокосови стърготини.
Готови са веднага за хапване, но може да оставите в хладилник да се охладят и стегнат. Моите се получиха малко криви, но.. изядохме ги де 😊
Сладкото от вишни в рецептата не е задължително, аз имах останало в хладилника и го сложих, но с него станаха много по-сладки. Може да ползвате сладко от ягоди или други плодове по избор, а ако решите изобщо да не слагате сладко, ще трябва да добавите 2 - 3 с.л. пудра захар,  за да добавите сладост.

Опитайте и споделете, в блога имам още две много сполучливи рецепти за скалички които може да видите ТУК или ТУК

Скалички готови за хапване