Хлебчета с черно, ленено и бяло брашно
Съставки:
- брашно - 300 г бяло
тип 500
- черно пшенично брашно
- 250 г (пълнозърнесто)
Начин на приготвяне:
Пресейте бялото брашно в купа и добавете черното (пълнозърнесто)
и лененото брашно.
Разтворете маята в топлата вода със захарта и оставете за 15 мин.
Сложете при брашната малко сол, зехтин и оцет. Добавете маята и замесете тесто.
Месете около 15 мин до получаване на гладко и меко тесто, което да не лепне по
ръцете.
Покрийте с кърпа или домакинско фолио и оставете за час да втаса.
При наличието на черно и ленено брашно, тестото няма много да се надигне,
затова аз добавям и бяло брашно, което придава по добра текстура на хлебчетата.
Сложете в тава хартия за печене. Размесете втасалото тесто леко и оформете от
него малки топчета с приблизително еднаква големина.
Сипете малко ленено брашно в чиния и оваляйте всяка тестена топка в него.
Сложете ги в тавата с разстояние едно от друго. Покрийте и оставете за още 30
мин.
С нож направете леки разрези отгоре на всяка топка и сложете във фурната на 170
градуса за около 25-30 мин