Сладкиш "Ябълкова градина"
Любим мой сладкиш - с хрупкава основа и мека кремообразна вътрешност, който се топи в устата. Заслужава си да опитате :)
Необходими продукти:
За
тестото:
300гр
брашно
175гр
краве масло
100гр
захар
2с.л.
прясно мляко
1бр
яйце
За
крема:
4бр
яйца
400гр
заквасена сметана
2
пакета пудинг ванилия
Кората
на половин портокал
150гр
захар
6
бр средни ябълки
1
бр портокал
Приготвяне:
Замесва
се маслено тесто, като брашното се пресява. Добавя се яйцето,захарта и маслото
- разрязано на малки кубчета. Започва се месене с ръце до пълното
усвояване на маслото. Получават се маслени трохи. Маслото от топлината на ръцете
поомеква. След което се добавя 1с.л. от млякото, омесва се добре, и се добавя и
другата лъжица мляко. Накрая се получава лепкаво маслено тесто. Покрива се с
опаковъчно фолио и се оставя в хладилника за 30мин.
През
това време се приготвя крема като яйцата се разбиват със захарта. Добавя се
настъргана кора от портокала, след което се редуват част от сметаната и част от
пудинга - до пълното им поемане. Получава се кремообразна смес с гъстотата на
палачинково тесто.
Ябълките се почистват и издълбават - от горната и долната страна в средата се
правят дупки, и се издълбават, за да се отстранят семките. След което се
обелват и се намазват обилно със сока от портокала за да не потъмнеят.
Охладеното
тесто се разточва в кръг (малко по голям от диаметъра на тавичката в която ще
се пече), за да може да покрие и част от страните. Разточването най-добре да се
прави като тестото се сложи между опаковъчно фолио или в найлонов плик, защото
залепва.
Кръгла
форма с падащ ринг (диаметър 26см) се намаслява и в нея се слага кората тесто.
С ръце се притиска и се оформя борд (от страни) висок около 2-3см.
Поставят се ябълките и се изсипва върху тях сметановата смес като се пълнят и
самите ябълки.
Пече се на 170градуса - 40мин. След това се оставя да се охлади, отстранява се
ринга от формата и се поръсва с пудра захар (пожелание).