Ръжено-пшеничен хляб
Необходими продукти:
260 мл краве прясно мляко
30 мл зехтин
1 с.л.оцет
1 ч.л.захар
1 ч.л.сол
20 гр.мая
150 гр.брашно от лимец
250 гр.брашно тип 500
250 гр.брашно ръжено
Начин на приготвяне:
Трите вида брашно се пресяват в купа.
• Маята се разтваря в затоплено прясно мляко със захарта и се оставя 10 минути, за да се активира.
• На пресятото брашно се прави кладенче, слагат се солта, зехтина и оцет, и постепенно се добавя от млякото с маята, като се замесва тесто.
• Меси се 15 минути, като, ако се налага, му се добавя още брашно, докато спре да лепне по ръцете и стане меко и еластично.
• Готовото тесто се оставя на топло да втаса и увеличи обема си за 1 час.
• След като е втасало, се премесва отново, като хубаво се овалва в бяло брашно, без то да се изтръсква. Прави се в желаната форма, в моя случай - кръгъл на топка, и се оставя върху намазнена хартия за печене.
• Отгоре се правят няколко разреза с остър нож или бръснарско ножче и се оставя за още 30 минути да втаса.
• Така приготвения хляб се слага с хартията в тава и се пече на 180 градуса за 25 минути или до готовност.
• Изпеченият хляб не се покрива с кърпа и не се задушава, оставя се на проветриво място върху скаричка да поизстине. Така коричката му остава хрупкава.