Обичам да комбинирам свинско месо с плодове и все по-често го правя. Месото с ябълки и круши е чудесно предложение, на което трудно устоявам, но днес реших да ви предложа уникално изкушение с дюли, което ще ви очарова с интересен вкус и неустоим аромат. Рецептата привидно изглежда семпла, но в действителност може да се поднесе по атрактивен начин, който ще я направи подходяща както за семейна домашна вечеря, така и за посрещане на специални поводи и гости.
Продукти:
- 800 г свинско месо
- 4 бр. картофи
- 2 гл. лук
- 2 бр. дюля (малки)
- черен пипер
- сол
- 3 зърна бахар
- 1 бр. люта чушка
- 1 ч.ч. бульон
- 1 ч.л. мащерка
- 30 мл зехтин
- 1 бр. дафинов лист
- магданоз
- 4 бр. питка (по 250 г) или 2 бр по 500 г
- Начин на приготвяне:
- Почистете лука и картофите и ги нарежете на полумесеци. Дюлите измийте,
нарежете на полумесеци и почистете от семките. Месото нарежете на едри
парчета. Може да ползвате врат, гърди или плешка.
Сложете в тава малко зехтин, добавете картофите, лука и дюлите. Сложете отгоре и месото, добавете подправките, захарта и нарязаното на ситно люто чушле. Сипете бульона и покрийте тавата с алуминиево фолио.
Сложете в загрята фурна на 160 градуса и задушавайте за час и половина. Извадете тавата, махнете фолиото и допечете месото за още 20 минути на 180 градуса до приятен загар на месото.
Може да допечете в питки, в които после да поднесете ястието. За целта вземете 4 по-малки или две големи готови питки, изрежете отгоре като капаче, издълбайте средата и напълнете с ястието.
Сложете в тава и допечете за 20-тина минути. Преди сервиране поръсете с магданоз. -