Напоследък все повече се доверявам на мултикукъра и да ви кажа почти всеки ден го ползвам. Много ми е удобен, храната запазва ароматите си, всичко се приготвя много лесно и бързо и съм му голям фен. Вчера правих това задушено, стана върховно вкусно, месото се топеше, толкова ароматно и апетитно се получи. Вие, разбира се, може да ползвате тенджера под налягане или дори глинен гювеч, не е задължително да го приготвяте в мултикукър. Знам че времето е прекалено топло за подобни ястия, но на нас не ни пречи, винаги е по-добре да хапнем домашно задушено!
Абонирайте се и за канала ми в YouTube като НАТИСНЕТЕ ТУК където може да гледате интересни видео рецепти, които приготвям лично в домашни условия. Ако харесвате рецептите ми, лесно може да ме последвате и в социалните мрежи, като натиснете на притурките за различните мрежи в страничната лента на блога. Сърдечно благодаря!
Продукти:
телешко месо - 600 г
картофи - 500 г
моркови - 150г
целина - 1/2 бр стрък /селъри/
кромид лук - 2 глави
доматено пюре - 50 г
червен пипер - 1 с.л
черен пипер - 1/2 ч.л
сол - 2 с.л
дафинов лист - 1 бр
черен пипер - 4 бр зърна
магданоз - 1/4 връзка
лимон - 1 бр сок
Начин на приготвяне:
За тази рецепта ползвах телешки ребра и реших да сваря предварително, за да мога да прецедя бульона и да обезкостя месото. Вие може да ползвате телешко по ваше предпочитание.
В купата на мултикукъра сложете 3л вода, телешкото месо със сол, дафинов лист, черен пипер зърна и дръжките от магданоза. Сложете в кукъра, включете на програма за готвене под налягане и гответе на програма за супа за 20 мин.
През това време почистете зеленчуците и нарежете на парчета.
Когато програмата на мултикукъра завърши готвенето, освободете клапана да излезе налягането и извадете месото.
Прецедете бульона, изплакнете купата и върнете бульона в нея.
Месото отделете от кокалите и нарежете на парченца.
Сложете в купата всички подправки, доматеното пюре, зеленчуците и обезкостеното месо. Разбъркайте и върнете купата в мултикукъра. Затворете клапана, включете на програма "stew" /задушено/ и гответе 15 минути.
Когато е готово освободете отново внимателно клапана да излезе налягането и отворете капака.
Накрая поръсете със свеж магданоз или пресен зелен лук и сипете сока на един лимон.
Да ви е вкусно!
За любителите на телешкото вижте и други мои рецепти като тази за Телешко варено или Мамината манджичка, която ще ви стане любима!