Комбинацията между свинско месо и плодове като ябълки или круши може да изглежда необичайна и шантава за някои, но всъщност има дълбока кулинарна логика. Свинското е по-мазно и наситено на вкус месо, което отлично се балансира от естествената сладост и свежест на плодовете. Ябълките и крушите омекотяват при печене, отделят сок и леко карамелизират, придавайки на месото сочност и фин плодов аромат. Тази комбинация е позната в много европейски кухни и е доказана като изключително хармонична. Вкусът е толкова балансиран, че след първата хапка човек се чуди как досега е смятал тази комбинация за странна. Вратните пържоли с ябълки събират в себе си усещането за уют, топлина и леко приключение в чинията — нещо познато, но същевременно различно. Сочност от месото, нежна сладост от ябълките и лек карамелен полъх от меда… всичко се разгръща бавно във фурната, докато ароматът обгръща дома. Опитайте, горещо ги препоръчвам!
✨ За рецептата накратко
- Порции: 4-6
- Време за приготвяне: 10 минути
- Време за готвене: 1 час и 45 минути
- Общо време: около 2 часа
- Ниво на трудност: лесно
- Подходяща за: Коледа, Нова година, семейни празници, посрещане на гости
🥚 Продукти
6 бр. вратни пържоли (без кост)
-
5 ябълки
-
2 зърна бахар
-
150 мл ябълков сок
-
100 мл бяло вино/ може и сайдер
-
Сол, черен пипер, риган
-
2 с.л. мед
-
20 мл зехтин
🍳 Начин на приготвяне
Подготовка на ябълките:
Обели ябълките, почисти ги от семките и ги нарежи на дебели полумесеци.-
Подготовка на месото:
Леко начукай пържолите, колкото да се отпуснат. Овкуси ги със сол, черен пипер и риган. -
Подреждане:
Намажи тава със зехтин. Разпредели половината ябълки на дъното. Отгоре подреди вратните пържоли. Покрий с останалите ябълки. -
Добавяне на течностите:
Полей с меда, сложи зърната бахар, след което излей бялото вино и ябълковия сок. -
Печене:
Покрий с фолио и печи 90 минути на 170°C.
След това махни фолиото и допечи още 15–20 минути на 180°C, докато повърхността добие апетитен златист цвят.
💬 Малки тайни от кухнята
За по-интензивен аромат използвай леко кисели ябълки като Грени Смит/Granny Smith.
-
Ако обичаш повече сладост, може да добавиш още 1 ч.л. мед.
-
Бялото вино може да се замени с ябълков сайдер за по-ярък плодов аромат.
-
Пържолите стават още по-крехки, ако ги оставиш да престоят 30 минути в подправките преди печене.
Ябълковия сок трябва да е прясно изцеден, необходими са ви 2-3 ябълки за 150 мл сок, естествено това зависи и от сорта.
Може да ползвате свинско контрафиле и круши
-
Подходяща гарнитура: картофено пюре, варени моркови или задушен ориз.
🍲Финални думи
Вратните пържоли с ябълки са доказателство, че понякога най-неочакваните комбинации оставят най-запомнящия се вкус. Това е ястие, което отваря вратата към уютна вечер, ароматна трапеза и… може би към още кулинарни открития! Опитай, сподели и се наслади — защото точно такива рецепти правят ежедневието по-вкусно.
Да ви е вкусно! 🧡


.jpg)
.jpg)


