четвъртък, 20 ноември 2025 г.

Сладкиш “Черната пантера” – кадифено изкушение с характер

 

„Сладкиш Черната пантера – тъмен шоколадов кекс с лъскава заливка и украсен с шоколадови бисквити.“

Понякога рецептите идват при нас по напълно неочакван начин. Тази се роди след като една вечер оглеждах кухненския шкаф, като че ли търсех нещо, което само идеята за него може да ми подскаже. Представих си десерт, който да носи мекота и лек мистичен характер – сладкиш, който не просто се хапва, а се изживява. Спомням си, че шкафа все пак нищо не ми подсказа и почнах да търся в интернет нещо което да ме "грабне". Така се появи „Черната пантера“ – сладкиш, чиято текстура е кадифено нежна, а финалната заливка прави всяко парче пищно и съблазнително. Грабна ме още щом го видях преди години в блога "Кулинарна авантюра" на Вили Василева. Този сладкиш е идеален за моменти, в които ви се иска нещо бързо, лесно и впечатляващо. Подходящ е за гости, за почерпка и за онези малки моменти, в които търсите вкус, който напомня на стил и сладка тайнственост. А защо точно " Черната пантера"? Защото вече е нарушение да го назовавам публично "Нег__че" 😕, а и пантерата скоро беше много актуална 😀


✨ За рецептата накратко

  • Порции: 8-10 броя
  • Време за приготвяне: 10 минути
  • Време за готвене: 30-40 минути
  • Общо време: 40 минути
  • Ниво на трудност: лесно
  • Подходяща за: лични празници, семейни събирания, кафе с приятели

🥚 Продукти

За блата:

  • 1 ч.ч. захар

  • 1 яйце

  • 1 ч.ч. кисело мляко

  • 1 ч.л. сода бикарбонат

  • 1/2 ч.ч. олио

  • 1 1/2 ч.ч. брашно

  • 3–4 с.л. какао

За шоколадовата заливка:

  • 2 с.л. какао

  • 4 с.л. захар

  • 3 с.л. прясно мляко (или вода)

  • 1/2 пакетче масло

  • 1 пакетче шоколадови бисквити за украса

🍳 Начин на приготвяне

  1. 1. Подготовка на блата

    1. В купа разбийте яйцето със захарта до пухкава светла смес.

    2. Добавете киселото мляко, предварително смесено със содата, за да се активира.

    3. Разбийте отново и прибавете олиото.

    4. Постепенно добавете брашното и какаото, като разбърквате до гладка, хомогенна смес.

    5. Изсипете тестото в намазнена тавичка или форма за кекс.

    6. Печете в предварително загрята умерена фурна (около 170–180°C) до суха клечка.


    2. Приготвяне на заливката

    1. В малък съд сложете какаото, захарта, млякото (или водата) и маслото.

    2. Загрейте на слаб огън, докато всичко се разтопи и сместа леко се сгъсти.

    3. Оставете да се охлади за кратко.


    3. Финален щрих

    • Полейте леко изстиналия сладкиш с топлата шоколадова заливка.

    • Подредете отгоре шоколадови бисквити или украса по ваш избор.


Съвети за перфектен сладкиш „Черната пантера“

  • Ако искате още по-сочен резултат, направете малки дупчици по повърхността преди заливане.

  • Заменете част от какаото с разтопен шоколад за още по-интензивен вкус.

  • Комбинацията между заливката и бисквитите дава страхотна текстура – използвайте контраст между меки и по-твърди бисквити.

  • Сервирайте с топка ванилов сладолед за луксозно усещане.


🕯️ Вкусни моменти

Сладкиш „Черната пантера“ е не просто десерт, а малък ритуал – бърз, ароматен и винаги впечатляващ. Подходящ за динамичното ежедневие, но достатъчно изискан, за да стане звезда на празничната трапеза. Опитайте го веднъж и той ще стане един от онези рецепти, към които се връщате отново и отново.

Източник на рецептата : Кулинарна авантюра

Да ви е вкусно! 🧡









🎬 Ако ви харесват рецептите ми, с радост ви каня да станете част от общността ми в YouTube и Tik Tok, където показвам видео рецепти от моята кухня. Всяко „харесване“, споделяне или абонамент означава много за мен. Благодаря Ви от сърце! 💛Гледайте видео рецептите ми като натиснете бутончетата 👇