Този десерт носи добро настроение – като лъч слънце в дъждовен ден, като хапка тропическо щастие в горещ летен ден! Тази торта с желе и ананас е вид удоволствие, което не се улавя с думи, трябва да се опита! Всяка хапка е като малко пътешествие – от сладката нежност на сметаната, през леката киселост на сладкото, до свежия тропически аромат на ананаса.
Тя не изисква печене, не иска търпение като класическите торти – само няколко лесни стъпки и малко време в хладилника. Резултатът? - Десерт, който се помни!
✨ За рецептата накратко
- Порции: 10 -12 броя
- Време за приготвяне: 20 минути
- Време за готвене: няма
- Време за стягане: около 6 часа
- Общо време: 6 часа и 20 минути
- Ниво на трудност: средно
🥚 Продукти
2 бр. готови блата за торта
-
200 г сладко от боровинки
-
800 г заквасена сметана
-
1 бр. ванилов пудинг без варене (тип „Оле“)
-
1 бр. консерва ананас на парчета
-
1 бр. консерва ананас на шайби
-
2 бр. пакетчета желатин
-
3 с.л. пудра захар
🍳 Начин на приготвяне
Подготовка на крема:
В голяма купа смесете заквасената сметана, пудрата захар и ваниловия пудинг без варене. Разбъркайте до гладка, пухкава смес.
Изцедете консервата ананас на парчета, като запазите сока. Нарежете ананаса на ситно и добавете към сметановия крем.-
Разтваряне на желатина за крема:
Едното пакетче желатин накиснете в 30 мл студена вода. Оставете да набъбне за около 10 минути, след което го разтопете на водна баня да се втечни за 5-6 секунди като не трябва да завира. Прибавете към сметановата смес и разбъркайте добре. -
Сглобяване на тортата:
В тортена форма с отделящ се ринг сложете първия блат. Намажете с половината от боровинковото сладко и изсипете сметановия крем. Изравнете внимателно.
Намажете втория блат с останалото сладко и го поставете отгоре с намазаната страна надолу. Покрийте с фолио и оставете в хладилник. -
Желе с ананасов сок:
Изцедете ананаса на шайби, като комбинирате сока му с отделения по-рано сок от парчетата. Загрейте на слаб огън, без да завира.
Разтворете второто пакетче желатин по същия начин, оставете да набъбне и след това добавете към топлия сок. Разбъркайте, докато се разтвори напълно.
Оставете течността да се охлади и леко желира (да наподобява разтопено желе). -
Финал:
Извадете тортата от хладилника, подредете отгоре шайбите ананас и залейте с полужелирания сок. Изравнете внимателно и оставете в хладилника за поне 6 часа, докато желето стегне напълно. -
Поднасяне:
Освободете тортата от ринга, нарежете на парчета и поднесете охладена.
💬 Малки тайни от кухнята
За по-интензивен вкус може да добавите няколко капки ромова есенция в крема.
-
Ако желаете по-сочна текстура, леко сиропирайте блатовете с част от ананасовия сок.
-
Може да замените сладкото от боровинки с малиново или ягодово за по-различен ароматен акцент.
🕯️ Вкусни моменти
Тази торта с желе и ананас е десерт, който съчетава лекота, свежест и визуален чар. Съчетава тропически дух и домашен уют – идеална за празници, гости или просто за онези моменти, когато искаш нещо специално без много усилия.
🍲 Вижте и тази моя рецепта за вкусни домашни събирания: 👇
Да ви е вкусно! 🧡





