вторник, 11 ноември 2025 г.

Торта с желе и ананас - хапка тропическо шастие

 

Парфе торта с ананас, декорирана с ананасови шайби и прозрачно желиран слой.

Този десерт носи добро настроение – като лъч слънце в дъждовен ден, като хапка тропическо щастие в горещ летен ден! Тази торта с желе и ананас е вид удоволствие, което не се улавя с думи, трябва да се опита! Всяка хапка е като малко пътешествие – от сладката нежност на сметаната, през леката киселост на сладкото, до свежия тропически аромат на ананаса.
Тя не изисква печене, не иска търпение като класическите торти – само няколко лесни стъпки и малко време в хладилника. Резултатът? - Десерт, който се помни!


✨ За рецептата накратко

  • Порции: 10 -12 броя
  • Време за приготвяне: 20 минути
  • Време за готвене: няма
  • Време за стягане: около 6 часа
  • Общо време: 6 часа и 20 минути
  • Ниво на трудност: средно

🥚 Продукти

  • 2 бр. готови блата за торта

  • 200 г сладко от боровинки

  • 800 г заквасена сметана

  • 1 бр. ванилов пудинг без варене (тип „Оле“)

  • 1 бр. консерва ананас на парчета

  • 1 бр. консерва ананас на шайби

  • 2 бр. пакетчета желатин

  • 3 с.л. пудра захар


🍳 Начин на приготвяне

  1. Подготовка на крема:
    В голяма купа смесете заквасената сметана, пудрата захар и ваниловия пудинг без варене. Разбъркайте до гладка, пухкава смес.
    Изцедете консервата ананас на парчета, като запазите сока. Нарежете ананаса на ситно и добавете към сметановия крем.

  2. Разтваряне на желатина за крема:
    Едното пакетче желатин накиснете в 30 мл студена вода. Оставете да набъбне за около 10 минути, след което го разтопете на водна баня да се втечни за 5-6 секунди като не трябва да завира. Прибавете към сметановата смес и разбъркайте добре.

  3. Сглобяване на тортата:
    В тортена форма с отделящ се ринг сложете първия блат. Намажете с половината от боровинковото сладко и изсипете сметановия крем. Изравнете внимателно.
    Намажете втория блат с останалото сладко и го поставете отгоре с намазаната страна надолу. Покрийте с фолио и оставете в хладилник.

  4. Желе с ананасов сок:
    Изцедете ананаса на шайби, като комбинирате сока му с отделения по-рано сок от парчетата. Загрейте на слаб огън, без да завира.
    Разтворете второто пакетче желатин по същия начин, оставете да набъбне и след това добавете към топлия сок. Разбъркайте, докато се разтвори напълно.
    Оставете течността да се охлади и леко желира (да наподобява разтопено желе).

  5. Финал:
    Извадете тортата от хладилника, подредете отгоре шайбите ананас и залейте с полужелирания сок. Изравнете внимателно и оставете в хладилника за поне 6 часа, докато желето стегне напълно.

  6. Поднасяне:
    Освободете тортата от ринга, нарежете на парчета и поднесете охладена.


💬 Малки тайни от кухнята

  • За по-интензивен вкус може да добавите няколко капки ромова есенция в крема.

  • Ако желаете по-сочна текстура, леко сиропирайте блатовете с част от ананасовия сок.

  • Може да замените сладкото от боровинки с малиново или ягодово за по-различен ароматен акцент.


🕯️ Вкусни моменти

Тази торта с желе и ананас е десерт, който съчетава лекота, свежест и визуален чар. Съчетава тропически дух и домашен уют – идеална за празници, гости или просто за онези моменти, когато искаш нещо специално без много усилия.

🍲 Вижте и тази моя рецепта за вкусни домашни събирания: 👇

Да ви е вкусно! 🧡






🎬 Ако ви харесват рецептите ми, с радост ви каня да станете част от общността ми в YouTube и Tik Tok, където показвам видео рецепти от моята кухня. Всяко „харесване“, споделяне или абонамент означава много за мен. Благодаря Ви от сърце! 💛Гледайте видео рецептите ми като натиснете бутончетата 👇