вторник, 4 ноември 2025 г.

Бисквитена торта с крем от хляб - необичайно вкусна комбинация

Бисквитена торта с крем от хляб, украсена с пресни плодове и глазирана с желатин.

Понякога най-неочакваните рецепти се раждат от импровизация. Представете си – гости звънят на вратата, а сладкото желание наднича от всяко кътче на кухнята. Бисквити има, хляб също, а в хладилника се крие пакет масло и малко плодове. От тази „кулинарна паника“ се роди една изненадващо изтънчена и лека торта – бисквитена торта с крем от хляб. Тя доказва, че дори най-обикновените продукти могат да се превърнат в нещо специално, ако ги комбинираш с въображение. Въображението обаче не е мое 😀 В интернет има много идеи за крем от стар хляб, просто напаснах моите продукти към предложенията и стана неочаквано добра комбинация. Тортата е наистина разкошна, слдка, вкусна и интересна. Снимките са от преди години, когато за пръв път я направих, но вкъщи тази торта е на особена почит и си я правим с повод и без повод. Опитайте, ще ви хареса!


✨ За рецептата накратко

  • Категория: Десерт

  • Тип кухня: Домашна, без печене

  • Трудност: Лесна

  • Време за приготвяне: 25 минути

  • Време за охлаждане: минимум 12 часа

  • Порции: 8-10


🥚 Продукти

  • Бисквити – 3 пакета чаени

  • Прясно мляко – 200 мл

  • Хляб (стар, без коричките) – ½ брой

  • Захар – 1 чаша

  • Масло (меко, краве) – 250 г


  • Какао – 2 с.л.

  • Орехи – 100 г, смлени

  • Плодове – 250 г (по избор – сливи, нектарини, праскови или плодове от компот)

  • Конфитюр – 150 г (по желание)

  • Желатин – 10 г


🍳 Начин на приготвяне

  1. Подготовка на крема:
    Отстранете коричките на хляба и накиснете меката част в прясното мляко. Изстискайте добре.
    В купа добавете хляба, захарта, какаото и мекото масло. Разбийте с миксер до получаване на гладък, пухкав крем.
    Добавете смлените орехи и разбъркайте с шпатула.

  2. Подготовка на плодовете:
    Нарежете избраните плодове на кубчета. Отделете малка част за финална декорация.

  3. Сглобяване на тортата:
    В рингова форма наредете бисквити по дъното и стените.
    Върху тях разпределете част от плодовете, после крем и малко конфитюр.
    Продължете да редувате слоеве – бисквити, плодове, крем, конфитюр – докато свършат продуктите, като завършите с крем.

  4. Финални щрихи:
    Разтворете желатина в 20 мл студена вода и го оставете да набъбне.
    Загрейте леко, докато се разтвори, и с четка намажете плодчетата отгоре, за да не потъмняват.
    Оставете тортата в хладилника поне за 12 часа, за да стегне добре.

  5. Поднасяне:
    Внимателно отстранете ринга и декорирайте с останалите плодове. 


💬 Малки тайни от кухнята

  • За по-лек крем може да замените част от маслото с крем сирене.

  • Старият хляб е по-подходящ, защото поема по-добре млякото.

  • Ако желаете по-стегната консистенция, добавете ½ пакет желатин и в самия крем.

  • Комбинацията от сливи и какао дава страхотен аромат – опитайте!

  • Конфитюрът е по желание, но придава приятно плодово ухание.


🕯️ Финални думи

Тази торта е доказателство, че кулинарното вдъхновение често се крие в простотата. Няма нужда от сложни техники, за да създадеш нещо вкусно и впечатляващо. Следващият път, когато останете с половин хляб и малко плодове – не ги подценявайте. Може би именно от тях ще се роди вашият нов любим десерт!
Да ви е вкусно! 🧡









🎬 Ако ви харесват рецептите ми, с радост ви каня да станете част от общността ми в YouTube и Tik Tok, където показвам видео рецепти от моята кухня. Всяко „харесване“, споделяне или абонамент означава много за мен. Благодаря Ви от сърце! 💛Гледайте видео рецептите ми като натиснете бутончетата 👇