Понякога най-неочакваните рецепти се раждат от импровизация. Представете си – гости звънят на вратата, а сладкото желание наднича от всяко кътче на кухнята. Бисквити има, хляб също, а в хладилника се крие пакет масло и малко плодове. От тази „кулинарна паника“ се роди една изненадващо изтънчена и лека торта – бисквитена торта с крем от хляб. Тя доказва, че дори най-обикновените продукти могат да се превърнат в нещо специално, ако ги комбинираш с въображение. Въображението обаче не е мое 😀 В интернет има много идеи за крем от стар хляб, просто напаснах моите продукти към предложенията и стана неочаквано добра комбинация. Тортата е наистина разкошна, слдка, вкусна и интересна. Снимките са от преди години, когато за пръв път я направих, но вкъщи тази торта е на особена почит и си я правим с повод и без повод. Опитайте, ще ви хареса!
✨ За рецептата накратко
Категория: Десерт
Тип кухня: Домашна, без печене
Трудност: Лесна
Време за приготвяне: 25 минути
Време за охлаждане: минимум 12 часа
Порции: 8-10
🥚 Продукти
Бисквити – 3 пакета чаени
Прясно мляко – 200 мл
Хляб (стар, без коричките) – ½ брой
Захар – 1 чаша
Масло (меко, краве) – 250 г
Какао – 2 с.л.
Орехи – 100 г, смлени
Плодове – 250 г (по избор – сливи, нектарини, праскови или плодове от компот)
Конфитюр – 150 г (по желание)
Желатин – 10 г
🍳 Начин на приготвяне
Подготовка на крема:
Отстранете коричките на хляба и накиснете меката част в прясното мляко. Изстискайте добре.
В купа добавете хляба, захарта, какаото и мекото масло. Разбийте с миксер до получаване на гладък, пухкав крем.
Добавете смлените орехи и разбъркайте с шпатула.Подготовка на плодовете:
Нарежете избраните плодове на кубчета. Отделете малка част за финална декорация.Сглобяване на тортата:
В рингова форма наредете бисквити по дъното и стените.
Върху тях разпределете част от плодовете, после крем и малко конфитюр.
Продължете да редувате слоеве – бисквити, плодове, крем, конфитюр – докато свършат продуктите, като завършите с крем.Финални щрихи:
Разтворете желатина в 20 мл студена вода и го оставете да набъбне.
Загрейте леко, докато се разтвори, и с четка намажете плодчетата отгоре, за да не потъмняват.
Оставете тортата в хладилника поне за 12 часа, за да стегне добре.Поднасяне:
Внимателно отстранете ринга и декорирайте с останалите плодове.
💬 Малки тайни от кухнята
За по-лек крем може да замените част от маслото с крем сирене.
Старият хляб е по-подходящ, защото поема по-добре млякото.
Ако желаете по-стегната консистенция, добавете ½ пакет желатин и в самия крем.
Комбинацията от сливи и какао дава страхотен аромат – опитайте!
Конфитюрът е по желание, но придава приятно плодово ухание.
🕯️ Финални думи
Тази торта е доказателство, че кулинарното вдъхновение често се крие в простотата. Няма нужда от сложни техники, за да създадеш нещо вкусно и впечатляващо. Следващият път, когато останете с половин хляб и малко плодове – не ги подценявайте. Може би именно от тях ще се роди вашият нов любим десерт!
Да ви е вкусно! 🧡







