сряда, 1 май 2024 г.

Класически домашен козунак

 

Класически домашен козунак

Старя се за Великден винаги да има на празничната трапеза домашен козунак. Обичам печивата и това вероятно ми помага тестените ми изделия да се получават толкова добре. Трябва да имате желание, да искате да се получи, да месите с любов, това е ключовата съставка - любов! Много хора са ми казвали, че месенето на козунак е трудно и няма да се справят. Не е трудно, просто изисква повече време да втаса, и без тънкости се получава, опитайте, зарадвайте близките си с домашен козунак. В блога ТУК имам няколко различни рецепти за козунак, които уверявам ви са лично приготвени, с точни съставки, и ако следвате рецептата, няма да сгрешите.
Ако рецептите ми ви допадат, може да видите канала ми в YouTube НАТИСНИ ТУК където споделям интересни видео рецепти, подходящи за готвене в домашни условия. Абонирайте се за канала и натиснете камбанката, за да не изпускате нови рецепти. Благодаря Ви!

Продукти:

брашно - 500 г за козунаци + 100 г за доомесване

захар - 120 г + 50 г за поръсване
оцет - 1 с.л.
олио - 70 мл
масло - 70 г меко

сол - 1 ч.л.
есенция - 5 капки ром
яйца - 4 бр.
мая - 20 г прясна
прясно мляко - 180 мл
сушени плодове - 100 г микс
за намазване:
яйца - 1 бр
прясно мляко - 2 с.л.

Всички продукти трябва да са със стайна температура
Затоплете прясното мляко до телесна температура и сложете в него по една лъжица от брашното и захарта, разбъркайте и натрошете половин кубче прясна мая. Оставете на топло за 10-15 минути да шупне. Брашното пресейте три пъти, за да може да влезе въздух в него и в средата направете кладенче.
Сложете в него оцет, есенция ром и малко сол. Разбийте яйцата със захарта и ги добавете. Започнете да замесвате тестото, като по малко добавяте от шупналата в млякото мая. Месете до получаване на гладко тесто, ако е необходимо, добавете още малко брашно или мляко. Оформете тестото на топка и го ударете 100 пъти в масата или плота, като на всеки 20 удара му слагайте по малко от маслото и олиото, разтегляйте го с ръце и удряйте в плота. Накрая тестената топка козуначено тесто трябва да е усвоила цялото количество мазнина.
Оставете го покрито с домакинско фолио на топло да втаса. Помещението, в което ще месите, е добре да е топло, времето за втасване зависи от топлината около 2 часа. Не ви препоръчвам да втасвате козунаците принудително във фурна, оставете ги да удвоят и утроят обема си по естествен начин. Намажете тавата с масло или олио и сложете хартия за печене. За този козунак ще ви е необходима тава с диаметър около 24 см с високи стени. В случая ползвах тенджера.
След като тестото видимо се надигне и втаса, го премесете веднъж, като добавите нарязани микс сушени плодове (кайсии, стафиди, боровинки) и разделете на три равни части. Сплетете на плитка и завийте на руло. Сложете внимателно оплетеното тесто в тавата и покрийте с кърпа. Оставете за 30 мин до 1 час, докато удвои обема си.
Разбийте яйцето с малко прясно мляко и намажете класическия козунак. Поръсете със захар. Печете на 170 °C за около 40 мин, като внимавайте да не загори отгоре. Ако започне да хваща загар на 20-та минута от печенето, отворете внимателно фурната и покрийте с алуминиево фолио или влажна хартия за печене, за да не изгори. Извадете готовия класически домашен козунак и охладете върху решетка.