Открийте свят от сладки изкушения в моя блог за готвене и вкусна храна, където всяка рецепта носи експлозия от вкусове и аромати, за да зарадва сетивата ви и да вдъхнови следващото ви кулинарно приключение. Любими домашни рецепти за хляб, сладкиши, апетитни ястия, разнообразни десерти, салати, здравословни и не чак толкова идеи за всеки вкус. Готварски рецепти и видео за начинаещи и напреднали домакини, от традиционни български ястия до световно известни предложения, за всеки повод и празник!
вторник, 29 септември 2015 г.
Скалички
Необходими продукти: 6 бр. готови сухи пасти (240 г) 150 г чаени бисквити 2 с.л. какао 125 г разтопено масло 5 с.л. сладко (в случая от боровинки) 1 ч.л. есенция ром 50 г стафиди 1 ч.ч. смлени орехи 3 с.л. прясно мляко 200 г черен шоколад 200 мл течна сладкарска сметана кокосови стърготини за поръсване
Начин на приготвяне: Стафидите се накисват в малко вода, за да поомекнат.
Бисквитите се смилат в блендер и се поставят в купа, към тях се прибавят натрошените сухи пастички, орехите, какаото, сладкото от боровинки, изцедените стафиди. Слага се лъжичка есенция ром и прясното мляко и цялата тази смес се залива с разтопено масло, всичко се разбърква и намачква хубаво с ръце до получаване на хомогенна смес, приличаща на тесто. Купата се покрива с домакинско фолио и се оставя за 30 мин. в хладилник да стегне сместа, след което с ръце се взима от нея и се оформят скалички. Подреждат се в поднос с разстояние една от друга и се оставят отново в хладилник за 1 час да стегнат пак.
Сметаната се загрява в съд на котлона и преди да кипне се отстранява, към нея се добавя начупения на парчета шоколад, оставя се за минута да се разтопи и след това се разбърква до получаване на шоколадов ганаш. Взима се една по една всяка скаличка и се потапя в ганаша и отново се слагат на подноса. Когато шоколадът започне да изстива, се поръсват с кокосови стърготини и се прибират в хладилника за минимум 1 час.