Открийте свят от сладки изкушения в моя блог за готвене и вкусна храна, където всяка рецепта носи експлозия от вкусове и аромати, за да зарадва сетивата ви и да вдъхнови следващото ви кулинарно приключение. Любими домашни рецепти за хляб, сладкиши, апетитни ястия, разнообразни десерти, салати, здравословни и не чак толкова идеи за всеки вкус. Готварски рецепти и видео за начинаещи и напреднали домакини, от традиционни български ястия до световно известни предложения, за всеки повод и празник!
четвъртък, 24 септември 2015 г.
Лазаня Болонезе
Лазанята е традиционно италианско ястие, приготвено от слоеве тесто, между които е сложена различни видове плънка, най-често от спанак, сирене, кайма и пармезан. Изключително популярна е в цял свят и много обичана от мен и моето семейство. Предлагам ви рецепта за лазаня, която, щом веднъж опитате, ще ви стане любима.
Необходими продукти:
за соса Бешамел:
1 л. краве прясно мляко
80 г брашно тип 500
80 г краве масло
10 г сол
за соса Болонезе:
2 г босилек
2 г риган
30 мл зехтин
2 г черен пипер млян
1 ч.л. червен пипер
600 г домати консерва
30 г маслини без костилка
2 скилидки чесън
1 глава кромид лук кромид
600 г кайма
2 моркова
50 г пармезан (по желание)
400 г кашкавал
500 г кори за лазаня
Начин на приготвяне:
На соса Болонезе: зеленчуците се нарязват на ситно. Зехтинът се загрява, слага се лукът, запържва се до омекване, добавя се чесънът и морковът. Пържат се около 5 мин, като периодично се разбъркват и след това се прибавя и мляното месо (каймата). Разбърква се хубаво, добавят се нарязаните маслинки и се пържи още 10 мин., до полуготовност на месото. Накрая се добавят млените домати и подправките, оставя се да клокне и се отстранява от котлона.
На соса Бешамел: в тенджерка разтопяваме маслото и прибавяме брашното, като запържваме за кратко. Разбърква се и се добавя топлото прясно мляко, като се бърка енергично до сгъстяване и се внимава да не загори. Накрая трябва да се получи средногъст на консистенция сос.
Двата соса трябва да се разпределят, така че да стигнат за четири до шест реда кори.
Дъното на правоъгълна тава се залива със сос бешамел (около два черпака, така че да покрие дъното). Слага се ред кори, сипва се обилно от соса Болонезе, толкова, колкото да ги покрие, и отгоре се полива пак с бешамел. Реди се втори ред кори, следва пак сос Болонезе, полива се и бешамел и се поръсва с половината кашкавал (настърган) и по желание се поръсва с пармезан. Прави се трети и четвърти ред по същия начин, без да се им се слага кашкавал, най-отгоре трябва да има много сос.
Не е необходимо корите да се попарват или варят преди това, слагат се така, напояват се от сосовете и това им е достатъчно. Фурната предварително се загрява на 200 С, слага се тавата и се намаляват градусите до 180. Пече се 30-40 мин, изважда се тавата и отгоре лазанята се поръсва обилно с останалата половина кашкавал. Запича се отново до разтопяването на кашкавала. Поднася се топла, но не гореща.