Открийте свят от сладки изкушения в моя блог за готвене и вкусна храна, където всяка рецепта носи експлозия от вкусове и аромати, за да зарадва сетивата ви и да вдъхнови следващото ви кулинарно приключение. Любими домашни рецепти за хляб, сладкиши, апетитни ястия, разнообразни десерти, салати, здравословни и не чак толкова идеи за всеки вкус. Готварски рецепти и видео за начинаещи и напреднали домакини, от традиционни български ястия до световно известни предложения, за всеки повод и празник!
четвъртък, 24 септември 2015 г.
Мраморен кекс с круши
Необходими продукти:
5 яйца
1 ч.ч. брашно
1 ч.ч. захар
100 г разтопено масло
1 ванилия
1 бакпулвер
1 голяма круша
1 к.л. ром
1 с.л. какао
Начин на приготвяне: Крушите се почистват от семките, измиват се и се нарязват на кубчета. Яйцата се разбиват със захарта до побеляване. Брашното се пресява с бакпулвера и заедно с ванилията, рома и маслото се прибавя към яйцата, като се разбърква с бъркалка или шпатулка до пълното им поемане. В купа се отделя половината от сместа и в нея се слага какаото, разбърква се до хомогенност. Форма за кекс се намаслява и поръсва с брашно, след което в нея се изсипва безцветната кексова смес и в средата се изсипва какаовата. Крушите се разпределят в сместа, така че да има и в двете смеси и кексът се слага да се пече на 170 градуса до суха клечка.
След изпичане се изчаква да се охлади малко, след което се изважда от формата и по желание се поръсва с пудра захар.