сряда, 30 септември 2015 г.

Грахамени хлебчета


грахамени хлебчета

Необходими продукти:

300 г пълнозърнесто брашно (тип 1850)
200 г бяло брашно (тип 500)
1 ч.л. сол
7 гр мая (суха)
1 с.л. портокалов сок
1 ч.л. мед
300 мл топла вода
1 ч.л. маково семе
30 мл зехтин

Начин на приготвяне: 

Двата вида брашно се пресяват, прави се кладенче и в него се слага сол, зехтин, мая, мед и портокаловия сок. Всичко се размесва, като постепенно се добавя и от топлата вода. Меси се до получаване на тесто, което да не лепне по ръцете. Покрива се с кърпа и се оставя на топло да удвои обема си. Втасалото вече тесто се размесва още веднъж и от него се оформят топчета с еднаква големина. Всяко се намазва отгоре с малко зехтин и се поръсва с маково семе. Оставят се 30 мин. да почине тестото, след което се поръсват с брашно и се подреждат в намазнена тава на разстояние едно от друго. По желание може да се направи очертание в различна форма отгоре на всяко хлебче с помощта на остър нож. Пекат се на 160 градуса за около 50 мин.



малки грахамени питки