Обожавам сиропираните десерти, ако е сладко, да е :) Баклавите са ми голяма
страст, а тази ми е любима :)
За
тестото:
3 бр. яйца
1 ч.л. сол
1 ч.л. оцет
200 мл олио
125 гр.краве масло
10 гр.бакпулвер
250 мл краве прясно мляко
200 гр.царевично нишесте
1 кг брашно тип 500
За плънката:
2 ч.ч. орехови ядки смлени
4 бр. круши
2 с.л. кафява пудра захар
За сиропа:
4 ч.ч.вода
4 ч.ч.захар
1 ч.л.коняк
Крушите се почистват и нарязват на малки кубчета. Посипват се и овалват
във кафявата захар. Замесва се меко тесто от брашното, прясно мляко, яйца,
оцет, сол, бакпулвер и олио. Прави се на руло и се разделя на 21 части. От
всяка част се прави тънка кора с големината на чиния (около 1 педя). Разделят
се на три групи с по седем кори. Започва се с първата група - слага се първата
кора на кухненския плот, ръси се с царевично нишесте, слага се друга върху нея,
пак нишесте и така всичките седем, след което се разточват на една голяма кора
с диаметъра на тавата..Намаслява се дъното на тава (38-40см), слага се голямата
кора, поръсва се с орехите и половината от крушите. Действието се повтаря с
останалите две групи – кора, нишесте, кора...Точи се на една голяма и се слага
върху долната в тавата, поръсва се пак с орехи и круши. Следва третата група,
процедурата е същата. Разточват се на една голяма кора, която се слага в
тавата.
Нарязва се и се залива с разтопеното масло, поръсва се пожелание с
филирани бадеми и се пече до златисто на 170 градуса.
Приготвя се гъст сироп от захарта и водата,
като заври се добавя коняка. С този сироп се залива изстиналата баклава.
Оставя се за няколко часа да поеме
сиропа, консумира се добре охладена.