четвъртък, 24 септември 2015 г.

Моите „Spaghetti alla Carbonara“

Паста Карбонара е ястие от италианската кухня. В оригиналния си вариант се приготвя с яйца, бекон, черен пипер, сирене пекорино и пармезан, комбинирани най-често със спагети, но се използват и талиатели, ригатони, фетучини и др. Днес ще ви покажа моята рецепта за спагети Карбонара, която най-много харесвам и допада на вкуса ми.

Необходими продукти:
400 г спагети
300 г пушен бекон
4 яйца
250 мл течна готварска сметана
100 г сирене пармезан
2 с.л. зехтин
2 глави кромид лук
2 скилидки чесън
сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне: Тенджера с вода се поставя на котлона да заври след което се посолява и се слагат спагетите да се варят според указанието на опаковката. Яйцата се разбиват в купа с бъркалка и към тях се добавя сметаната, черен пипер и 50 грама настърган пармезан, всичко се разбърква. Лукът и чесънът се почистват и нарязват на ситно, беконът също се нарязва. Зехтинът се загрява в тиган и в него се слагат лукът и беконът. Запържват се до златисто, след което се прибавя и чесънът. Разбърква се всичко и се пържи няколко секунди, след което спагетите се отцеждат и се слагат в тигана, размесват се и се сипва яйчено-сметановата смес. Котлонът се намалява на средна температура, спагетите се разбъркват добре до пълното поемане на течността. Тиганът се маха от котлона и върху вече готовите спагети се настъргва останалия пармезан, може да се сложат и тънки парчета от него. При поднасяне се поръсва със щипка черен пипер.