сряда, 14 февруари 2024 г.

Питка за здраве

 

питка за здраве

Правенето на питки и изобщо изделията от тесто винаги са ми били голяма страст. Когато направих първата си питка импровизирах, не спазвах мерки и точна рецепта, следователно и резултатът не беше много сполучлив, но на мен ми се струваше, че съм направила нещо велико. След известно време с голям ентусиазъм започнах да гледам различни рецепти и опитвах отново, всеки път ставаше все по-добре и по-добре. Опитайте и не се отказвайте, дори и да не Ви се получи в началото, никой не се е родил научен, но с упоритост и желание ще можете да си омесите питка. И сестра ми казваше, че не може, но вече прави разкошни изделия. Винаги се опитвам да обяснявам подробно рецептите, особено за питките и козунаците, за да може визуално да си ги представите, и да се престрашите да опитате.

Продукти:
Брашно - около 800 г
Прясно мляко - около 400 мл.
Яйца - 2 бр.
Белтци - 1 бр.
Сол - 1 ч.л.
Портокалов сок - 1 с.л.
Мед - 1 с.л.
Мая - 42 г прясна
Масло - 50 г на стайна температура
Кисело мляко - 3 с.л.
Брашно - 200 г за доомесване

Количествата на брашното и млякото са ориентировъчни. Всеки модел брашно поема различно количество течност. Ако е необходимо използвайте още малко за доомесване до получаване на гладко и меко тесто.

За намазване:
Масло - 60 г разтопено
Жълтъци - 1 бр.

За поръсване:
Семена - 20 г

Начин на приготвяне:
Пресейте брашното два пъти, направете кладенче в средата и в него сложете сол, мекото масло, киселото мляко и прясно изцеден портокалов сок.
Чукнете две яйца в купа, а другото разделете на белтък и жълтък. Жълтъка отделете за намазване накрая, а белтъка разбийте с яйцата. Добавете ги при брашното.
Разтворете маята в топло прясно мляко, като внимавате да не е горещо, трябва да е под телесна температура, сложете меда и разбъркайте. Отделете настрани, докато маята се надигне и шупне.
Когато е готова, сипете част от маята при брашното и започнете да омесвате и съединявате продуктите на тесто. Добавяйте от маята постепенно, до пълното й поемане от брашното.
Месете до получаване на гладко, еластично и меко тесто.
Покрийте тестото с чиста кърпа и оставете да втаса и удвои обема си за час. Помещението, в което месите трябва да е топло, за да може да се ускори процеса на втасване.
 Готовото тесто сложете на плота или масата, разделете на четири еднакви части, три от тях разточете на кръгла кора с диаметъра на тавата, в която ще печете питката, а четвъртата отделете настрани. 
Ползвайте тава с диаметър не по-голям от 28 см. и при възможност да е с високи стени, за да може като бухне да се вдига на височина, а не да се разлива на широко. Намажете тавата и сложете в нея едната кора, намежете и нея с масло, покрийте я с другата кора, отново намажете с масло и накрая сложете третата кора като и нея намазвате. 
Вземете остър ножи разрежете тестото на осем дебели триъгълника като в средата трябва да остана цели. Трябва да с еполучи форма подобна на слънце, като триъгълниците наподобяват лъчите му. Ориентирайте се по снимката на суровата питка.
Обърнете тавата към Вас и направете в средата на пърия триъгълник разрез, подобен на илик за копче. Следва другия триъгълниг, който разрежете на три широки ленти, като отново не стигате до горния среден край на питката.
Следва другия, на който отново направете само среден разрез като илик и така редувайте всичките, като накрая трябва да са 4 броя с илик и 4 броя с ленти.
Триъгълниците с лентите оформете, като сплетете на плитка, а тези с разрезите вземете горната им широка част и я промушете през разреза (илика) и усучете.
С отделеното тесто направете малки топчета, които сложете в свободното място на триъгълниците с илиците и малка част от това тесто оформете на цвете, което сложете в средата на питката.
Оставете покрита с кърпа отново да втаса за 30-40 мин. и след това намажете с отделения разбит жълтък и поръсете по желание на места със семена.
Изпечете във фурна на 170 градуса до получаване на приятен златист цвят за около час, според фурната. 
Да Ви е вкусно!

Идеално допълнение към питката е тази ⇛ разядка която е чудесна за топене с парче пухкава питка. 


оформена питка

питката преди печене


питка за здраве изпечена


парче от пиката