Открийте свят от сладки изкушения в моя блог за готвене и вкусна храна, където всяка рецепта носи експлозия от вкусове и аромати, за да зарадва сетивата ви и да вдъхнови следващото ви кулинарно приключение. Любими домашни рецепти за хляб, сладкиши, апетитни ястия, разнообразни десерти, салати, здравословни и не чак толкова идеи за всеки вкус. Готварски рецепти и видео за начинаещи и напреднали домакини, от традиционни български ястия до световно известни предложения, за всеки повод и празник!
вторник, 27 февруари 2024 г.
Апетитна джулюнска шипка
Тази рецепта е вид апетитка за любителите на пикантните люти вкусове. Колкото повече се яде от нея, толкова повече се усилва апетита. Опитайте, голяма вкусотия е! Джулюнската шипка е една от най известните люти чушки в България. На вид са дребни, продълговати с форма на конус и може да бъдат със зелен и червен цвят.
Продукти:
Джулюнска шипка - 200 г (люти чушки)
Чесън - 4 скилидки
Домати - 1бр.
Магданоз - 1/2 връзка
Краставица - 50 г
Оцет - 5 с.л.
Мед - 2 с.л.
Олио - 2 с.л.
Лимов сок - 1 с.л.
Лют пипер - 1 ч.л. семена
Сол
Черен пипер - по вкус
Вода - 30 мл
Тази апетитка се комбинира чудесно с рецептата за страхотни ароматни картофи, които може да видите във Видеото ⇩
Ако харесвате рецептите ми може да ме подкрепите като ги споделите в социалните мрежи. Ще се радвам да коментирате и споделите вашия опит 💙 От скоро имам канал в YouTube където качвам кратки видеа с лесни, бързи и интересни кулинарни предложения. Абонирайте се за канала ми тук: https://www.youtube.com/@flavorsandaromas и натиснете камбанката, за да получавате известия при всяка нова видео рецепта. Благодаря Ви за подкрепата 💙💙💙
Начин на приготвяне:
Измийте лютите чушки и ги разрежете през средата без да стигате до дръжката. Изпукайте ги във фурната, на котлона или на скара. В купа направете маринатат от водата, лимоновия сок, мед, оцет, олио и разбъркайте. Нарежете на дребни кубчета домат и краставицата. Сложете ги в дълбока чиния, добавете изпуканите люти чушки и върху тях добавете пресования чесън и нарязан на ситно магданоз. Сипете приготвената марината, поръсете със сол, черен пипер и лют пипер семена. Разбъркайте добре и оставете в хладилник за няколко часа да се охладят и поемат маринатата. Приятен апетит! 😃