четвъртък, 2 май 2024 г.

Печено джоланче

 

Печено джоланче


Това е от тези рецепти, в които слагаш всичко в тавата, печеш и чакаш да стане. Само като си помисля за печен джолан в главата ми нахлуват мисли за крехко и сочно месце топящо се в устата. Картофките са поели от мазнината и ароматите на месото, а бирата им добавя апетитна нотка - започвам да се чудя дали да не ям само картофи? 

Абонирайте се за канала ми в YouTube  НАТИСНИ ТУК където споделям видео рецепти, които са бързи, лесни и достъпни за всички, които обичат домашно приготвена храна.

Продукти:

  • свински джолан - 1 / 1,5 кг заден
  • червен пипер - 1 с.л пушен
  • сол
  • черен пипер
  • мащерка - 1 ч.л.
  • зехтин - 3 с.л.
  • бира - 200 мл
  • картофи - 300 г
  • сушени домати - 6 бр. сушени на слънце
  • мед - 1 с.л.
  • магданоз

Начин на приготвяне:

Сложете в купичка всички подправки и зехтина, разбъркайте до еднородна смес и с нея натъркайте добре свинския джолан. Почистете и нарежете картофите на едро.
Сложете свинския джолан и картофите в тава, посолете ги, добавете няколко парчета сушени домати и залейте с бирата. Покрийте тавата с алуминиево фолио и сложете в загрята фурна на 160 градуса за час и половина.
Накрая извадете тавата, махнете фолиото и полейте върху месото мед. Върнете отново във фурната на 180 градуса да се запече за 15 минути на 180 градуса до златист цвят.

Сушените домати са по избор.Аз имах няколко останали и ги сложих, може и да не ги добавяте, ако не разполагате с такива. Накрая поднесете джолана с картофки и поръсете с магданоз.


Печен свински джолан