неделя, 5 май 2024 г.

Крехко агнешко печено с бира

 

Крехко агнешко печено с бира

Великден е! Христос Воскресе, приятели! Бъдете здрави, щастливи и благословени! Традиционно днес на трапезата присъстват агнешко печено, козунак, яйца, зелена салата и питка. Вкъщи обичаме ахнешкото печено класически на ниски градуси, повечко време, с картофки и ароматни подправки. Месото да е крехко, да се отделя от кокала, ароматно, целия дом да мирише на печено месце. Предлагам ви да опитате тази рецепта, няма да сгрешите! Светли и мирни празници, мили приятели!
Ако харесвате рецептите ми, абонирайте се и за канала ми в YouTube НАТИСНЕТЕ ТУК където споделям домашно приготвени видео рецепти, без нищо изтънчено в тях, но с много желание и ориентирани към онези от вас, които предпочитат домашно приготвената вкусна храна. Благодаря Ви от сърце за подкрепата!

Продукти:
агнешко месо - около 1.5 - 2 кг агнешка плешка (бут)
бира - 330 мл
джоджен - 1ч.л
девесил - 1ч.л
сол

черен пипер
червен пипер - 1 с.л.
зехтин/олио - 3 с.л.
мащерка - 1 ч.л.
бульон - 100 мл

Начин на приготвяне:

Почистете месото и го сложете в тава.
В купичка или чаша смесете зехтина с подправките, разбъркайте. С тази смес намажете обилно месото от всички страни, като я втриете в него.
Сипете бирата и бульона около месото и завийте тавата с алуминиево фолио.
Сложете агнешкото да се пече в загрята фурна на 160 градуса за 3 часа. Ако ще печете картофи с месото ги добавете на втория час от печенето.
Махнете фолиото и допечете до хрупкава златисто кафява коричка, като увеличите градусите на 180 за около 20 - 30 мин.
Ако месото е останало само на мазнина, долейте малко зеленчуков бульон.
Поднесете с печени картофи и зелена салата.


Печена агнешка плешка

Агнешко печено с картофи



Намазано с подправки агнешко