петък, 24 май 2024 г.

Сьомга на тиган с вино и чесън

Сьомга на тиган с вино и чесън


Много обичам риба всякаква, но не обичам да я приготвям, не защото ми е трудно, просто когато се пържи или пече аромата на риба е из цялата къща и дори комшиите знаят че ще ядем риба. Рядко си позволявам да я правя вкъщи, признавам че често си купувам готова или поръчваме в някой ресторант, а пък на морето..е там ям риба за цяла година напред. Днес ви предлагам рецепта, която приготвих по желание на семейството ми и да ви кажа голяма вкусотия се получи, друго си е домашното. Сьомгата се топеше в устата, крехка, сочна и изключителна ароматна.

Абонирайте се и за канала ми в YouTube като НАТИСНЕТЕ ТУК където може да гледате интересни видео рецепти, които приготвям лично в домашни условия. Ако харесвате рецептите ми, лесно може да ме последвате и в социалните мрежи, като натиснете на притурките за различните мрежи в страничната лента на блога. Сърдечно благодаря!

Продукти:

сьомга - 2 бр. котлети
масло - 2 с.л.
чесън - 3 скилидки
сол - 1 ч.л
черен пипер - 1/2 ч.л.
бяло вино - 60 мл
лимони - 1/2 бр.
магданоз - 1 ч.л.
лют пипер - 2 щипки по желание

Начин на приготвяне:

Сложете тиган с незалепващо дъно на котлона и загрейте.
Сложете супена лъжица масло, сьомгата подправете със сол и черен пипер и запържете в маслото за 3 - 4 мин от всяка страна до златисто.
Чесъна нарежете на ситно.
Когато котлетът сьомга е почти готов, добавете в тигана още една супена лъжица масло и чесъна.
Запържете за няколко секунди, сипете виното и изцеден лимонов сок.
Редуцирайте до изпаряване на алкохола, като периодично поливате сьомгата, поръсете по желание с лют пипер и нарязан на ситно магданоз.
Поднесете сьомгата с парче лимон.


Риба сьомга на тиган