четвъртък, 23 май 2024 г.

Пухкави кифлички с колбас

 

Пухкави кифлички с колбас

Днес ви предлагам да си направим пухкави, меки кифлички. Любима рецепта за закуска на моето семейство, приготвянето не е сложно, в случая съм ползвала от малките кренвирши за плънка, но вие може да сложите кашкавал, сирене или колбас по избор. Аромата, който се носи в кухнята, когато ги вадя от фурната е неустоим, разчупваме ги още топли и нямаме търпение да опитаме. Остават пухкави и на следващия ден, но дали ще останат до тогава? Опитайте, препоръчвам!

Приятели, от скоро имам канал в YouTube, където споделям във видеа, интересни и лесни рецепти приготвени от мен в домашни условия, изцяло аматьорски, но с много желание и любов към домашната кухня. За да не изпускате видео рецептите може да се абонирате за канала като НАТИСНЕТЕ ТУК. Благодаря за подкрепата, опитайте и споделете с приятелели!

Продукти:

брашно - 500 г + 100 г за доомесване
краве масло - 50 г
прясно мляко - 220 мл
мая - 1/2 кубче прясна

яйца - 2 бр
сол - 1 ч.л
захар - 1 ч.л
за пълнеж:
колбас/кашкавал/сирене - 200 г по избор

Начин на приготвяне:

Всички продукти трябва да са със стайна температура.
В купичка сипете млякото и леко затоплете, трябва да е топло, не горещо
Разчупете маята и разтворете в топлото мляко със захарта и супена лъжица брашно.
Разбъркайте и оставете да се активира маята.
В голям съд пресейте брашното, добавете сол и направете кладенче в средата.
Маслото разтопете и сипете в кладенчето, добавете маята и яйцата, като отделете един от жълтъците за намазване накрая.
Разбъркайте със шпатула и след това с ръце замесете тесто.
Месете енергично докато се споят всички продукти, в началото ще изглежда сякаш се получават "парцали", но при продължително месене ще се получи. 
Ако тестото ви е по лепкаво добавете малко брашно, ако пък е много стегнато и сухо добавете малко мляко или вода.
Месете до получаване на гладка тестена топка.
Покрийте с фолио или кърпа и оставете за час на топло място да втаса.
Когато тестото видимо се е надигнало и удвоило обема си е готово за оформяне.
Набрашнете леко плота или масата, изсипете тестото и леко го натиснете, така че да излезе въздуха.
Оформете на топка и разделете на две равни части.
Всяка част разточете на тънка кора с дебелина 1см. и изрежете триъгълници, като първо разрежете на кръст и след това от двете страни успоредно.
Във всеки триъгълник сложете парче колбас или плънка по избор и завийте като кифлички.
Така процедирайте и с двете кори.
В тава сложете хартия за печене и подредете кифличките. Покрийте с кърпа и оставете за още 30 мин да втасат.
Накрая разбийте жълтъка и намажете всяка кифла.
Печете на 180 градуса за 30 мин до получаване на пухкави златисти кифлички.





Пухкави солени кифлички