събота, 25 май 2024 г.

Уникално вкусна запеканка с патладжани

 

Уникално вкусна запеканка с патладжани

Една чудна рецепта с един от любимите ми зеленуци, която често приготвям. Фантастична запеканка с патладжани, наподобява мусака, прилича и на лазаня, но както и да я определим едно е сигурно, това е уникално вкусно ястие с достъпни продукти, което всеки може да си сготви!

Абонирайте се и за канала ми в YouTube като НАТИСНЕТЕ ТУК където може да гледате интересни видео рецепти, които приготвям лично в домашни условия. Ако харесвате рецептите ми, лесно може да ме последвате и в социалните мрежи, като натиснете на притурките за различните мрежи в страничната лента на блога. Сърдечно благодаря!

Продукти:


Патладжани - 3бр големи
Кайма - 800 г
Кромид лук - 1 глава
Чесън - 2 скилидки
Домати - 2 бр
Олио - 80 мл
Сол - 1 с.л
Черен пипер - 1 ч.л
Червен пипер - 1 с.л.
Мащерка - 1 ч.л.
Кимион - 2 щипки
Магданоз - 1/2 връзка
Яйца - 3 бр
Кашкавал - 250 г

Начин на приготвяне:

Почистете патладжаните и нарежете по дължина на филийки с дебелина около сантиметър. 
Върху решетката от фурната сложете хартия за печене и подредете парчетата патладжан. 
Отделете 2 с.л от олиото и останалото разпределете като намажете с него всяко парче патладжан, посолете и сложете в загрята фурна на 180 градуса. 
Запечете патладжаните до златисто за около 20 мин. 
През това време почистете лука, нарежете на ситно и запържете в отделеното олио. Пържете до омекване и добавете каймата. 
Разбъркайте и гответе до раздробяване на каймата около 15 мин. 
Доматите и чесъна нарежете на ситно и добавете към каймата. Сложете подправките и гответе още 10 мин.
Вземете тава и най отдолу наредете половината от изпечените патладжани, сипете запържената кайма и покрийте с останалите патладжани. 
Разбийте яйцата в купа, настържете кашкавала и го добавете към тях. Разбъркайте и залейте отгоре. 
Запечете в загрята фурна на 180 градуса за още 15мин до златиста коричка. 
При поднасяне поръсете със свеж магданоз.