Уникално вкусна запеканка с патладжани
Една чудна рецепта с един от любимите ми зеленуци, която често приготвям. Фантастична запеканка с патладжани, наподобява мусака, прилича и на лазаня, но както и да я определим едно е сигурно, това е уникално вкусно ястие с достъпни продукти, което всеки може да си сготви!
Абонирайте се и за канала ми в YouTube като НАТИСНЕТЕ ТУК където може да гледате интересни
видео рецепти, които приготвям лично в домашни условия. Ако харесвате рецептите
ми, лесно може да ме последвате и в социалните мрежи, като натиснете на
притурките за различните мрежи в страничната лента на блога. Сърдечно
благодаря!
Продукти:
Патладжани - 3бр големи
Кайма - 800 г
Кромид лук - 1 глава
Чесън - 2 скилидки
Домати - 2 бр
Олио - 80 мл
Сол - 1 с.л
Черен пипер - 1 ч.л
Червен пипер - 1 с.л.
Мащерка - 1 ч.л.
Кимион - 2 щипки
Магданоз - 1/2 връзка
Яйца - 3 бр
Кашкавал - 250 г
Начин на приготвяне:
Почистете патладжаните и нарежете по дължина на филийки с дебелина около сантиметър.
Върху решетката от фурната сложете хартия за печене и подредете парчетата патладжан.
Отделете 2 с.л от олиото и останалото разпределете като намажете с него всяко парче патладжан, посолете и сложете в загрята фурна на 180 градуса.
Запечете патладжаните до златисто за около 20 мин.
През това време почистете лука, нарежете на ситно и запържете в отделеното олио. Пържете до омекване и добавете каймата.
Разбъркайте и гответе до раздробяване на каймата около 15 мин.
Доматите и чесъна нарежете на ситно и добавете към каймата. Сложете подправките и гответе още 10 мин.
Вземете тава и най отдолу наредете половината от изпечените патладжани, сипете запържената кайма и покрийте с останалите патладжани.
Разбийте яйцата в купа, настържете кашкавала и го добавете към тях. Разбъркайте и залейте отгоре.
Запечете в загрята фурна на 180 градуса за още 15мин до златиста коричка.
При поднасяне поръсете със свеж магданоз.