неделя, 26 май 2024 г.

Сладка баница с праскови


Сладка баница с праскови


Това е една интересна идея за баница, която много се хареса от близки и приятели. Получи се страхотна на вкус, на визия неможах да я снимам много хубаво, но и така изглежда доста апетитно. Баница мога да ям всякаква и не отказвам независимо дали е сладка или солена. Предлагам ви да я опитате, ще се изумите, топ е!


Продукти:

яйца - 4 бр.
кисело мляко - 400 г
захар - 250 г
ванилия
бакпулвер - 10 г
олио - 50 мл
кокосови стърготини - 20 г
плодове - 5 бр. праскови (по избор)
кори за баница - 400 г
За заливката:

яйца - 1 бр.
прясно мляко - 50 мл

За намазване:

масло - 50 г разтопено 

За поръсване:

пудра захар - или кокосови стърготини

Начин на приготвяне:

В купа разбийте яйцата и захарта до кремообразна консистенция. 

Добавете киселото мляко, олиото, кокос, бакпулвер и ванилия, разбъркайте.

Почистете, измийте и нарежете плодовете на дребно, в случая аз използвах праскови, може да не ги белите. Сложете ги в купата и разбъркайте, приберете за 10 минути в хладилник.
Сложете хартия за печене в правоъгълна тава с размер на корите. Започнете редене на баницата, като за всеки ред използвате по три кори.
Сложете една кора, намажете я с масло, отгоре сложете втората, пак намажете с масло, следва трета кора, на която сложете от плънката. Отгоре покрийте с нов ред кори, като процедурата се повтаря до изчерпване на корите. Разпределете си плънката, така че да ви стигне за корите. На последния ред върху кората не се слага плънка, а се покрива със заливка. Разбийте яйцето с млякото и залейте баницата с тях.
Сложете да се пече във фурна на 180 градуса до златисто около 40 минути. Накрая оставете да се охлади и по желание поръсете с пудра захар или кокосови стърготини.