понеделник, 13 май 2024 г.

Крем Дипломат във форма за кекс

 

Крем Дипломат във форма за кекс

Този крем приготвих по рецепта на Корнелия Ангелова, която беше публикувала в любимия ми сайт gotvach.bg . Хареса ми, че е представен много атрактивно във форма на кекс и реших че ще го правя. Получи се страхотен десерт, препоръчвам да ползвате от по дълбоките форми за кекс, защото моята /която може да видите по долу в снимките/ се оказа плитка за това количесто и останалата част разделих в две чашки. На мен по трудно излезе от формата, за това потопих леко формата в гореща вода и така се отлепи. В рецептата трябваше да е с кайсии, аз нямах и ползвах ябълки, имаха леко кисел вкус и за това препоръчвам определено по сладък плод като банани например. Също така в оригинал крема се разделя и една част се оцветява с какао, получават се шарки, аз го пропуснах , но ползвах течен шоколад, който сложих на места на дъното до ябълките и орехите. Като цяло много ни хареса, особенно добре охладен е като сладолед, чудесен е, правете го, препоръчвам с две ръце!

ПРОДУКТИ ЗА ЯЙЧЕНИЯ КРЕМ

жълтъци - 6 бр.
брашно - 6 с.л.
прясно мляко - 1 литър
захар - 1 ч.ч.
ванилия - 2 бр.
желатин - 3 пакетчета (30 г)


ПРОДУКТИ ЗА БЕЛТЪЧЕНАТА СМЕС

белтъци - 6 бр.
захар - 1 ч.ч.
ванилия - 1 бр. (2 г)

Добавки:

ябълки - 1 бр червена или сладък плод по избор
орехи - 50 г печени ядки
течен шоколад - около 100 г

Начин на приготвяне:

***Чаената чаша е с вместимост 180 мл.
Яйцата са общо 6 броя като са разделени на жълтъци и белтъци.

Първо приготвяме яйчния крем, като в купа смесваме всички продукти, разбъркваме до еднородна смес и прехвърляме в тенджера на котлона. С непрекъснато бъркане, като внимаваме да не захване на дъното, кипваме сместа до получаване на гъст крем. Махаме готовия крем от котлона и през това време разтваряме желатина в 50 мл студена вода. Прибавяме разтворения желатин към крема, разбъркваме добре и оставаме настрана да изстине. В чиста и суха купа сложете белтъците със захарта и ванилия и разбийте на сняг като за целувки. Смесете яйчния крем с разбитите белтъци, като ги добавяте постепенно и бъркате внимателно в една посока, докато се поемат изцяло от яйчния крем. На дъното на кексова форма редим резенчета ябълка, орехи и слагаме с лъжица от течния шоколад, така че дъното на формата да се запълни. Отгоре сипваме крема и заравняваме. Десерта се прибира в хладилника и се охлажда цяла нощ, минимум 12 часа. На сутринта се вади от формата, като внимателно с нож се минава по стените на формата, така че да се отлепи. 

Да ви е сладко!


  • Подготовка на крем Дипломат



    Крем Дипломат

    Порция крем Дипломат с орехи, плодове и шоколад